S narozením Ježíše Krista to bylo takto:jeho matka byla zasnoubena s Josefem.Ale dříve než spolu začali bydlet,ukázalo se,že počala z Ducha svatého.

Protože její muž josef byl spravedlivý a nechtěl ji vydat pohaně,rozhodl se tajně se s ní rozejít.Když už to chtěl udělat,zjevil se mu ve snu anděl Páně a řekl:Josefe,synu Davidův,neboj se k sobě vzít svou manželku Marii.Vždyt dítě,které počala,je z Ducha svatého.Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš,on totiž spasí svůj lid od hříchů...

                                              Mt 1,18-21

Význam zasnoubení v židovství byl jiný,než ho dnes chápeme my:zasnoubením tehdy už začínalo  skutečné manželství,byl to jeho první stupen.Proto svatý Matouš píše o Marii jednou jako o snoubence a podruhé jako o manželce.

Vztah Josefa a Marie je nevyčerpatelné a ohromující tajemství:zůstává provždy žitý ve snoubenecké čistotě a zdrženlivosti,a přesto je zároven manželství ze všech nejvíc plodné.Plodem panenské snoubenecké lásky Josefa a Marie je sám Pán a Dárce života,Vykupitel světa a Král vesmíru!

Láska Marie a josefa je tou nejlepší školou každé další snoubenecké lásky v historii lidstva.Je to vztah plný opravdové úcty,vzájemného spolehnutí se a naprosté důvěry v Boží vedení ve všech obdobích a situacích,at se zdají být lidsky k neunesení.

Zkuste v čase své vlastní přípravy na manželství někdy rozjímat o Marii a Josefovi.Byli to žena a muž se srdcem plným touhy po blízkosti,bezpečném a pevném vztahu.Učili se spolu žít a komunikovat,snášet úzkost a ohrožení,ale i sdílet radost,která pramení v Bohu,zdroji jejich vzájemné lásky,krásné lásky.

 

Krásné láscese člověk naučí především modlitbě.Modlitba totiž s sebou vždy nese,jak říká svatý Pavel,určitý vnitřní život s Kristem skrytý v Bohu.Váš život je s Kristem skrytý v Bohu.(Kol 3,3)Pouze žijeme-li podobným způsobem ve skrytosti,může působit Duch svatý,pramen krásné lásky.Tuto lásku nevylévá jen do srdce Marie a Josefa,ale také do srdcí snoubenců,kteří jsou ochotni naslouchat Božímu slovu a uchovávat je v srdci(srov.L,k 8,15).Na této krásné lásce závisí budoucnost každé rodiny:na vzájemné lásce manželů,na lásce všech generací.Láska je pravý zdroj jednoty a síly v rodině.

Pro čas zásnub nemáme lepší přímluvce v nebi než Josefa a Marii.Obracejte se na ně s důvěrou,například v modlitbě radostných tajemství růžence.