Kněz spustil aplikaci pro poslech bohoslužeb

V plném provozu už je evangelizační projekt AudioKostel. Díky němu se zvukový přenos bohoslužeb a nahrávky kázání z různých farností dostanou přes internet ke všem zájemcům.
Za projektem stojí P. Petr Hofírek, farář v Dolním Němčí. "Dlouhou dobu jsem ve své farnosti přemýšlel o možnosti přímého zvukového přenosu z bohoslužeb pro nemocné, které navštěvuji a kteří se nemohou už pravidelně účastnit mše svaté v našem kostele," popisuje kněz, jenž nechtěl jít cestou videopřenosů, které už mnoho let provozuje například poutní místo Svatý Hostýn. Rozhodl se tedy pro přenos zvuku.
"Jak ale dostat audiopřenos ke starým lidem, aby to pro ně bylo co nejjednodušší? Starý člověk si nebude zapínat počítač, aby otevřel internetový prohlížeč, šel na web farnosti, našel odkaz na spuštění přenosu a měl starost se zapojením reproduktorů. Zapnout internetové rádio dálkovým ovladačem ale snadno zvládne, vždyť ovladačem si často zapíná televizi a přepíná mezi programy," uvažoval P. Hofírek.
Nejprve bylo třeba vyřešit řadu technických problémů. "Například přivést internet kabelem až k zesilovači byl trošku oříšek, ale provozovatel internetu řešení našel," popisuje kněz. Potřeboval též cenově dostupné zařízení pro převod analogového zvuku z mikrofonů do digitální podoby a vyhovující internetovou službu pro vysílání rádia.
Vše se nakonec podařilo. Vznikly též internetové stránky http://audiokostel.cz/ a aplikace pro mobily se systémem android. Na webu najdou zájemci jak stream pro vysílání rádia, tak informace, co je potřeba udělat k tomu, aby podobnou službu mohla nabídnout i jejich farnost.
"Oslovil jsem s tímto projektem už kněze v olomoucké arcidiecézi. Zatím jsou do přímých přenosů zapojené dvě farnosti (Dolní Němčí a Rožnov pod Radhoštěm) a nahrávky nedělních kázání přidává do aplikace kněz z farnosti Krásensko. Byl bych rád, kdyby se o možnosti přidat se dozvěděli kněží v celé republice. Rozšíření webu a mobilní aplikace o další přenosy je už velmi snadné," dodává P. Petr Hofírek.
KT č.45